artikler daginst.

Dragørnyt nr. 44 - 2021

Sådan vil SF Dragør øge pædagogandelen

Det er en erklæret langsigtet målsætning fra SF Dragør at øge pædagogandelen i kommunens institutioner fra de nuværende ca. 46 % til 80 %, med et delmål på 60 %.

Delmålet skal nåes i den kommende valgperiode, og de 80% anerkender vi er et mere langsigtet mål, da kommunerne de kommende år vil kæmpe internt om de dygtige ledige pædagoger.

Når vi har nået delmålet på 60 %, sætter vi en dato for, hvornår vi skal nå det endelige mål.

Dragør i bund 10 på pædagogandelen

Mange andre partier har angrebet os, og spurgt til finansiering og hvordan i alverden vi vil nå vores mål, når alle kommuner vil flokkes om de samme pædagoger. Det er for os et underligt spørgsmål, da vi anderkender, at det bliver svært, men at den præmis da ikke skal afholde os fra at gøre noget.

Den nuværende pædagogandel på 46 % placerer os sammen med 9 andre kommuner som de eneste, der har en pædagogandel under 50 %. Det er et udtryk for mangel på prioritering og nedskæringer fra den nuværende kommunalbestyrelse.

Tiltag

SF Dragør foreslår følgende 9 konkrete tiltag for at øge pædagogandelen:

  • Øjeblikkelig indførsel af reelle minimumsnormeringer på 1:3(vuggestuer) og 1:6(børnehaver).
  • Velfærdsprocenten skal øge medarbejdertilfredsheden og gøre vores institutioner endnu mere attraktive for eksisterende og nye pædagoger.
  • Rekruttering af nyuddannede pædagoger.
  • Merituddannelse af eksisterende personale, som i dag er ansat som medhjælpere.
  • Praktikantforløb for folkeskolerne, hvor institutioner bliver inddraget i den langsigtede rekruttering.
  • Ansættelse af kommunal projektmedarbejder, som skal stå for rekruttering af nye pædagoger herunder merituddannelsen for medhjælpere på tværs af kommunens institutioner, samt udfærdigelse af plan for fastholdelse af eksisterende pædagoger.
  • Opstarte samarbejde med Tårnby og Københavns Kommune om øget rekruttering og information om pædagoguddannelsen på Amagers gymnasier.
  • Forsøge at få deltidsmedarbejdere op i tid.
  • Fokus på fastholdelse af eksisterende pædagoger i kommunens institutioner.

Nogle af tiltagene vil øge vores pædagogandel her og nu, mens andre først vil virke på den lange bane. Vi mener, at vi bliver nødt til at lave både kort- og langsigtede tiltag, hvis vi vil nå vores endelige mål om en pædagogandel på 80 %.

Øget trivsel

Minimumsnormeringer vil give medarbejdertilfredshed og øge trivslen både for børn og voksne. Vi tror på, at minimumsnormeringer også vil gøre rekrutterings- og fastholdelsesarbejdet nemmere, da det vil gøre vores institutioner mere attraktive for eksisterende og nye medarbejdere. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få indført minimumsnormeringerne.

Merituddannelse

Men vi behøver ikke kun ansætte nye pædagoger for at øge kommunens pædagogandel. Vi kan med merituddannelsen uddanne nogle af de dygtige medhjælpere, som har arbejdet i årevis i institutionerne i forvejen. Det gode ved merituddannelsen er, at man må fortsætte med at arbejde i den selvsamme institution, mens man tager uddannelsen. Der er altså flere værktøjer i kassen, som kan øge vores pædagogandel og højne fagligheden.

Rekruttering og fastholdelse

Ansættelsen af en projektmedarbejder til at stå for rekruttering og fastholdelse er en nødvendighed, hvis vi skal kunne koordinere indsatsten på tværs af institutioner og samarbejde tæt med pædagoguddannelsen og BUPL. Ansættelsen kunne også indeholde rekruttering og fastholdelse på SOSU-området, hvor kommunen også mangler uddannede medarbejdere.

Tiltag til den lange bane

På den lange bane skal vi ud og promovere pædagogjobbet og uddannelsen på folkeskoler og gymnasier. Det kan gøres gennem praktikforløb, oplysning og samarbejde med de omkringliggende kommuner. Vi skal rekruttere de unge mennesker og vise dem de kæmpe store glæder, der er ved at arbejde med mennesker.

Finansiering

Velfærdsprocenten skal danne det økonomiske grundlag for vores planer. Vi har som det eneste parti fremlagt en helt konkret plan for at skaffe nye og vedvarende penge til at skabe velfærd for.

Se og læs mere om vores politik på www.sfdragør.dk

Kim Grønved Nielsen - Spidskandidat SF-dragør

Martin Wittrup Enggard - SF-dragør

Klippekort til daginstitutionsbørn.

Børneinstitutionernes åbningstider og familiernes arbejdstider hænger ikke længere sammen. De flexible arbejdstider, som for længst er indført på de fleste arbejdspladser, går ikke i spænd med vuggestue, børnehave og SFO'ernes åbningstider og lukkedage.

Man har på fornemmelsen at samtlige forældre kæmper en brav kamp for at kunne nå hjem og hente de små inden institutionen lukker. Det skaber stress og dermed tit forældre som kører stærkt for at nå hjem i tide.

Kan vi ikke gøre noget ved det. Ville det ikke være bedre hvis der om morgenen var bedre tid til de små, at morgenmaden bliver spist på en rolig og harmonisk måde og barnet får mere tid til at vågne, inden det skal afleveres. At forældrene ikke behøver at komme hurtigt ud af døren for at møde tidligt på arbejde, for igen at kunne komme hurtigt hjem og hente barnet i tide.

Det kunne måske have den yderligere fordel at myldretiderne og de store bilkøer kunne undgås.

Forskudt tid eller flextid.

Der kunne indføres en slags flextid for børn, eller måske en klippekort ordning, hvor hvert barn kunne have et antal gange pr. måned, hvor de blev afleveret senere om morgenen og hentet senere om eftermiddagen. Og altså var i institutionen samme antal timer men bare forskudt.

Det skal selvfølgelig samordnes med de ansatte på institutionerne fordi de så på nogle dage også skal have en arbejdstid som forskydes. Men det burde kunne arrangeres.

SF vil, hvis vi kommer i kommunalbestyrelsen fremsætte følgende forslag som lyder sådan:

  • Forvaltningen udarbejder forslag til hvordan en forskudt eller flexibel åbningstid i Dragørs vuggestuer, børnehaver og SFO'er, kan implementeres.

Til alle småbørn forældre i Dragør, lad mig høre hvad jeres mening er om forslaget. Er det noget som I også mener der er brug for. Kom med andre mulige løsninger som vi ikke har tænkt på, eller skriv hvis I synes det er en dårlig ide. Skriv evt. til os på vores hjemmeside www.sfdragør.dk.

Liste T er økonomisk ansvarlige modsat andre.

Og så til noget helt andet. En kommentar til Annette Nyvang's og Ebbe Kyrø's indlæg i sidste nummer af dragørnyt.

De foreslår at ledelses antallet på Dragørs skoler nedsættes og veksles til udførende lærerkræfter i stedet.

Det kan SF helhjertet støtte. Der skal skaffes driftsmidler for at nedsætte klassekvocienterne, som jo vil medføre at der skal ansættes flere lærere. Her udviser liste T økonomisk ansvarlighed, ved at pege på hvor en del af pengene kunne hentes fra. Modsat flere andre partier som vil nedsætte skatterne for erhvervslivet og dermed gøre det ekstra vanskeligt at finde den nødvendige financiering.

Vi er nødt til at finde driftsmidler til at rette op på skolerne i de kommende år, derfor er det økonomisk uansvarligt at fjerne nogle af kommunens indtægter. Det vil gøre det meget svært, at gøre det rigtige for Dragørs skolebørn.

Med venlig hilsen

Kim Grønved Nielsen

Spidskandidat SF

www.sfdragør.dk

.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang