Dragør Nyt 25.august 2021
Klimahandleplan Dragør.
FN's klimapanel IPPC har udsendt den første af 4 rapporter om verdens klima tilstand. Den fastslår at den globale opvarmning er et resultat af menneskers udledning af CO2 og at opvarmningen sker hurtigere end tidligere beregnet.
Vi i SF mener at klimaet skal sættes højt på dagsordenen. Kommunerne er det sidste led i den politiske proces som skal gennemføre handlinger mod klimatruslen. Vi kan ikke blive ved med at forbruge fossile brændstoffer til vores biler og huse. Dragør kommune bør lede og drive en omstilling fra forbrug af olie, gas og benzin til bæredygtig grøn energi som ikke udleder CO2.
Prisaftalen og DK2020
Mange kommuner i Danmark har allerede udarbejdet handleplaner med økonomisk støtte fra Realdania via partnerskabet DK2020 (se www.kl.dk/kommunale-opgaver/klima/dk2020/). DK2020 er oprettet i kølvandet på Parisaftalen COP15 som vedtog at nedbringe landenes CO2 udslip for at holde den globale temperaturstigning nede.
Vi i SF ser med beklagelse på at kommunalbestyrelsen har valgt ikke at deltage i DK2020 hvor vi kunne få sparring, viden og samarbejde på tværs af kommunegrænser op at stå.
Prioriter klimaet på kommunen
Men det skal ikke forhindre os i at gøre det nødvendige. Vi kan jo så kigge på de planer som de mere ambitiøse kommuner lægger på klimaområdet. Se f.eks. på Høje Tåstrup som har en delmålsætning som siger ingen olie- eller naturgasopvarmede ejendomme i 2030 - eller Frederiksberg som har udarbejdet plan for at der i 2023 maksimalt er 500 m til en elbil ladestander fra al etagebyggeri på Frederiksberg.
Dragør bør komme igang hurtigst med at lægge tilsvarende planer. Kommunen bør udskifte bilparken til el eller brintbiler, opvarmning af huse skal skiftes til varmepumper eller fjernvarme. Men først og fremmest skal der oprettes en miljøorganisering på kommunen som skal tage initiativer, lægge strategier og drive omstillingen i hele kommunen. Kort sagt skal klimaudfordringen tages seriøst og prioriteres højt af kommunalbestyrelsen.
Vi i SF vil gøre hvad vi kan for at den grønne dagsorden kommer til at spille en stor rolle i alt hvad vi foretager os.
Kim Grønved Nielsen
SF-dragør
Dragør Nyt 9.juni 2021
Dragør ind i klimakampen
Dragør er klimakommune. Det blev den i 2010 efter forslag fra SF som dengang sad i kommunalbestyrelsen.
Ordningen er administreret at Danmarks Naturfredningsforening og drejer sig om at nedbringe de kommunale udledninger af CO2 med 3 pct hvert år. Det er blevet gjort år efter år så vi har nedbragt den kommunale udledning betydeligt. Det er godt.
Men der skal meget mere til og der er sket en hel del siden 2010.
Klimaplan for Dragør
Der er oprettet et nyt forum kaldet DK2020 som oprettet i samarbejde mellem Realdania, Danske Regioner og Concito som har til opgave at indarbejde målene fra Parisaftalen om at landene skal være klimaneutrale senest 2050.
Kommunernes landsforening(KL) er i gang med at få alle kommuner til at tilslutte sig aftalen.
Det går ud på at kommunerne skal oprette en klimaplan som skal munde ud i en netto-nul udledning i kommunen senest i 2050, men gerne før. Kommunerne skal afsætte de fornødne resourcer til at gennemføre arbejdet med at oprette og implementere klimaplanen.
Pt. Er der 65 kommuner som har tilsluttet sig og mange har allerede udarbejdet en klimaplan for deres kommune. Som eksempelvis Høje Tåstrup kommune som har følgende plan: • Effektivt forbrug af energien • Fossilfri opvarmning senest i 2030 • Flere solcelleanlæg i Kommunen • Gradvis elektrificering af transporten
KL sendte sidste året et brev til samtlige borgmestre med opfordringen om at tage en drøftelse om tilslutning i kommunalbestyrelserne.
Forslag fra SF: Dragør tilmeldes DK2020
Vi vil fra SF-dragør foreslå at Dragør kommunalbestyrelse tager punktet op på dagsordenen og får Dragør tilmeldt DK2020.
DK2020 har åbnet for ansøgning om at deltage i 3. og sidste runde - der er deadline 26. august. SF forslår at punktet 'tilmelding til DK2020' kommer på dagsordenen snarest.
Kim Grønved Nielsen
Kandidat for SF
Dragør nyt 22 august 2017
Kloden er truet af en udvikling som synes ude af kontrol. Vi har for nylig mærket det i Dragør da vand fra Østersøen oversvømmede dele af kystområderne. Årsagerne er den store afbrænding af fossile stoffer som olie, gas og benzin.
Hvad kan lille Dragør gøre
Hvad kan Dragør gøre ved det? Ja vi kan her og nu sikre at stigende vandstand fra Østersøen ikke går over vores kystlinie.
Ved at forhøje kystlinien så den kan modstå en stigning på over 2 meter, kan vi sove trygt, selvom uvejret raser.
Vi kan som private bidrage til nedbringelsen af CO2 ved at bruge mindre olie, gas og benzin. F.eks. bruge eldrevne biler og plæneklippere. Det kunne jo have den sidegevinst at støjforureningen også blev mindsket. Vi kan skifte olie eller gasfyret ud med varmepumpe anlæg.
Vi kan skifte alle el pærer ud med led pærer.
Vi kunne genbruge meget mere i stedet for hele tiden at smide ud og købe nyt. Genbrugspladsen kunne bruges meget mere til at bytte. Hvad er der i vejen med at nogle klunser godt træ, spejle, døre, hængsler og meget mere. Det virker alt for styret, med den nuværende bytte central. Lad dog folk selv vurdere om de kan bruge det der bliver smidt og tage det direkte fra containerne.
Dragør er klimakommune
I 2010 vedtog kommunalbestyrelsen, på forslag af SF, at Dragør skulle være klimakommune. Alle partier, med undtagelse af DF, stemte for. Dragør kommune forpligtede sig til at nedbringe kommunens udledning af CO2 med 3% om årligt fra 2010 til 2020.
Det er lykkedes over alt forventning. Vi har faktisk nedbragt udledningen mere end de 3% årligt. Stor ros til forvaltningen for det arbejde.
Vi skal have de private med
Det er kun de kommunale CO2 udledninger som er med i aftalen om klimakommune. Men de største udledninger kommer fra private og firmaer. Mange familier har to biler og det er ikke el-biler.
Der er stigende udledninger fra lufthavnen som har store planer om at fordoble antallet af flyafgange, uden at have analyseret hvad det vil betyde for nærmiljøet.
Mange husejere har benzin drevne plæneklippere, som udover at udlede CO2 også støjer voldsomt. Der er fokus på brændeovne som også forurener en hel del.
Det kan være svært for en kommune at styre disse udledninger, men kommunen bør skabe incitamenter, promovere og skabe tiltag til at nedsætte disse udledninger.
SF foreslag
Så SF vil foreslå 3 ting.
1. At Klimaaftalen forlænges så Dragør kommune fortsætter det gode arbejde også efter 2020.
2. At de private udledninger medtages i aftalen, så den kommunale forvaltning fokuserer på at få Dragørs samlede CO2 udledninger nedbragt.
3. At det sikres at digerne langs kystlinien forhøjes de steder som ikke kan modstå en vandstigning på 3 meter.
Kim Grønved Nielsen
Spidskandidat for SF.