Klima- og miljøudspil fra SF Dragør

Om udspillet:

I SF Dragør har vi frem mod kommunalvalget d. 16. november lagt en ambitiøs mærkesag på bordet: Indførslen af en velfærdsprocent hvor kommuneskatten hæves 1% og frigiver 33,4 millioner hvert år til at styrke velfærden i Dragør Kommune, der ellers i de senere år er blevet kraftigt beskåret. Men SF er ikke et enkeltsagsparti, for vi tænker over helheden i vores politik. Og er der et sted hvor både den nuværende og den forrige kommunalbestyrelse for alvor har nølet, så er det klima- og miljøområdet.
Klimasikring på kommunens kyst er blevet udskudt på ubestemt tid, kommunens plan om at indkøbe el- og hybridbiler blev skrottet, samarbejdet med Danmarks Naturfredning blev afsluttet og en invitation til at gå med i det store grønne kommunesamarbejde DK2020, hvor Dragør både ville få del i en masse viden og modtage finansiering, blev afvist med et argument om, at det finder vi nok ud af...
Vi har forud for valgkampen valgt "I Dragør passer vi på hinanden" som SF's slogan. Det har vi, fordi det meget godt opsummerer, hvad SF Dragørs politiske program går ud på. Vi skal passe på vores børn, på vores ældre, på vores by og på vores miljø. Det hele hænger sammen, og ansvaret for at handle på det ligger på rådhuset. Mens den nuværende kommunalbestyrelse ikke har løftet det ansvar, så vil vi i SF arbejde hårdt for at sikre, at den stil ikke fortsætter de næste 4 år.
Derfor lægger vi nu vores klima- og miljøudspil frem med vores bud på, hvad der kan og skal gøres i Dragør for at få vores fantastiske kommune med i den grønne omstilling. Inspirationen til udspillet har vi hentet i andre kommuners vedtagne klima- og miljøplaner, ligesom vi har rådført os med dygtige biologer og fremsynede miljøeksperter. Vi har også kigget på den internationale klimaaftale Parisaftalen og den klimalov som Folketinget vedtog efter sidste folketingsvalg.
Danmark har 98 kommuner, men ingen af dem er helt som Dragør. Alligevel har langt de fleste noget til fælles, som Dragør desværre ikke kan sige: De gør noget ved sagen. De handler på det grønne område og sidder ikke bare stille med hænderne i skødet. Det skal vi heller ikke.
Det er tid til forandring - la' os gøre det sammen.

Punkter i klimaplanen


Indkøbspolitik

En indkøbspolitik er både kommunalbestyrelsens og borgernes garanti for, at virksomheder opfører sig ordentligt, når de løser opgaver for kommunen - om der så er tale om håndværkere, bilforhandlere eller madleverandører gør ingen forskel. Men den nuværende indkøbspolitik er desværre ikke det stykke papir værd, som den er trykt på. Derfor skal der udarbejdes en ny med inspiration fra kommuner som Gentofte og Odense - den ene konservativ og den anden socialdemokratisk, men begge har de det tilfælles, at deres indkøbspolitikker er gennemarbejdede og sikrer, at borgerne trygt kan benytte sig af kommunens tilbud uden frygt for, at de støtter virksomheder som opfører sig uansvarligt eller uetisk. I stedet skal kommunale leverandører for fremtiden leve op til konkrete krav om social ansvarlighed og miljøbeskyttelse, der ikke kan gradbøjes. Ikke urimelige krav - men netop krav som sikrer, at borgernes pengene bruges fornuftigt.

Bæredygtighedsudvalg:

Det findes allerede på både Frederiksberg og Bornholm samt i Aarhus, Holstebro og Lyngby-Taarbæk. Et kommunalt bæredygtighedsudvalg som ser samlet på hele klima- og miljøområdet i kommunen, udtænker grønne idéer, formulerer konkrete forslag og som skal høres, når andre dele af kommunalbestyrelsen diskuterer emner som påvirker det lokale miljø. Vi ønsker, at sådan et udvalg skal stables på benene med deltagelse af både politikere og borgere fundet gennem både kommunale råd og de lokale foreninger som findes på miljø-, natur- og friluftsområdet i Dragør Kommune.
Det kan være Naturvogterne, Kongelundens Outdoorforening, Pindsvineplejerne, Dragør Vandaktivitet, Danmarks Naturfredningsforening Amager, Dansk Ornitologisk Forening Dragør, Dragør Erhverv og almene boligselskaber - men også Handicaprådet, Ældrerådet og Børnerådet. Det sidste er et nyt råd som SF Dragør har foreslået at nedsætte som talerør for kommunens børnefamilier og som tidligere har været foreslået af et enigt Social-, Børne- og Kulturudvalg i kommunalbestyrelsen.

NaturKommune: 

Politisk og fagligt samarbejde er ikke kun vigtigt, når det handler om klima. Det er det i høj grad også, når det kommer til naturpolitik og lokal naturbeskyttelse. Specielt for en lille kommune som Dragør, hvor vi med lidt over 14.000 borgere selvfølgelig ikke har samtlige typer medarbejdere ansat i kommunens medarbejderstab. Ser man på Københavns Kommune, har de 30 mennesker ansat i Afdelingen for Bæredygtig Udvikling - den afdeling findes ikke på Dragør Rådhus. Derfor skal vi benytte os af alle kommunesamarbejder på det grønne område, og her kommer NaturKommune ind i billedet.

Samarbejdet er ligesom KlimaKommune styret af Danmarks Naturfredningsforening og er bygget op om 7 trin, hvor der både laves en grundig gennemgang af tilstanden på vores lokale natur og formuleres konkrete politiske mål til at passe på den, hvorefter kommunalbestyrelsen skal vælge de rigtige løsningsforslag og finde finansieringen til at gøre dem til virkelighed. Dragør har en meget smuk og unik natur, som vi selvfølgelig skal passe godt på.

Grøn vognpark:

Indtil 2016 fandtes der i Dragør Kommune en regel 0m, at når kommunen købte nye biler, skulle det være elbiler. Det var en rigtig fin regel, for med de nye energiformer kører vi både grønnere og billigere - bæredygtige biler er nemlig ikke bare grønnere og bedre for kloden, de er også billigere i drift og kræver mindre service. Men reglen blev afskaffet af den forrige kommunalbestyrelse (hvor SF i stil med den nuværende ikke sad med om bordet), fordi man mente, at det blev for dyrt. Nu står vi dog i den heldige situation, at elbiler bliver billigere år efter år, og da der er gået 5 år siden 2016, er elbiler i dag endnu mere økonomisk fornuftige. Lagt sammen med den klima- og miljømæssige værdi er de slet ikke til at komme udenom, så når der skal skiftes ud i kommunens vognpark, skal det selvfølgelig være til bæredygtige biler - det har en række kommuner i Danmark allerede opdaget, og deres gode eksempel skal vi følge i Dragør.

Energirenoveringer:

Kommunen er ikke bare vores alle sammens leverandør af lokal velfærd - det er også en stor virksomhed. Ligesom andre virksomheder køber kommunen varer og ydelser fra store og små leverandører, men kommunen ejer også en lang række bygninger som bruges til forskellige formål. Rådhuset, skoler, plejehjem, dagsinstitutioner, idrætshal, svømmehal og meget mere. De bygninger har kommunalbestyrelsen det øverste ansvar for at passe på - for det er ikke gratis, hvis det skal gøres ordentligt - men gør vi det ikke, så falder de hen og bliver utidssvarende.
Men hvis vi tager ordentligt fat og lægger en plan som både er klog og langsigtet, så kan vi faktisk spare penge, når vores bygninger renoveres. For når vi gør det, er det nemlig ikke kun for at vedligeholde og sørge for, at bygningerne holder sig godt. Vi skal også at energirenovere dem: Sikre at de er isolerede efter de nyeste standarter, at døre og vinduer ikke lukker varm luft ud og at vandinstallationer er optimerede til ikke at sende vand videre til rensningsanlægget, hvis brugt vand eksempelvis kan komme tilbage i toiletternes kredsløb.


Klimasikring

Klimasikring har længe været et meget omdiskuteret emne i Dragørs lokale politiske debat. Der er blevet trampet godt og grundigt rundt på forskellige ømme tæer, men nu er det nok. Klimasikringen må og skal gøres færdig, for behovet for den forsvinder ikke, bare fordi vi har brugt en evighed på at tale om det. Dragør Kommune ligger et meget udsat sted i forhold til stigende vandstand og risiko for oversvømmelser. Arbejdet med klimasikring tog en rigtig skidt drejning, da København og Tårnby i årevis prøvede at få Dragør med i et fælles og næsten omkostningsfrit projekt, men det valgte den nuværende kommunalbestyrelse at sige nej til. Nu hænger vi selv på både klimasikring og regningen for arbejdet, så der er ingen vej udenom. Klimasikringen skal gøres færdig, for selvom vi godt kunne ønske os det, så er klimaforandringer en problematik i hele verden - også her i Dragør.

Ladestandere:

Et andet område, hvor politikerne i den nuværende kommunalbestyrelse ikke er helt up-to-date med virkeligheden udenfor rådhuset, er, når det kommer til elbiler. Dragør er faktisk en af de kommuner i landet med flest elbiler pr. indbygger sammen med Gentofte og Lyngby-Taarbæk, men hvor de dér arbejder målrettet på også at sikre den nødvendige infrastruktur, så halter vi bagefter i Dragør. Dragør Kommune må ikke selv opføre ladestandere og derved agere energiselskab for kommunens borgere, men kan til gengæld anvise placeringer og give tilladelser til opstilling af ladestandere. Vi skal også sikre, at kommunen indgår et samarbejde med de almene boligselskaber om at sikre, at alle dem uden egen indkørsel og carport også har mulighed for at rulle ind i fremtiden med elmotor under kølerhjelmen.

DK2020:

Som det er nævnt i indledningen af dette klima- og miljøudspil, har den nuværende kommunalbestyrelse forspildt en unik gylden mulighed for at melde Dragør Kommune ind i det landsdækkende grønne kommunesamarbejde DK2020. Det er rigtig ærgerligt og uforståeligt, men deadline for ansøgning passerede vi jo d. 26. august. Derfor skal vi udnytte os af al den faglighed, vi alligevel har mulighed for at få fra DK2020 i form af de konkrete klimaplaner, som de andre indmeldte kommune har udarbejdet sammen med samarbejdets klima- og miljøeksperter. Desuden skal vi selvfølgelig benytte os af det, hvis vi en dag er heldige nok til, at DK2020 på et tidspunkt åbner for en ny ansøgningsrunde.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang